Slowing down w kuchni


Zdjęcie zostało wykonane podczas spotkania projektowego w Portugalii, gdzie uczestnicy z 6 krajów wspólnie uczyli się jak zwolnić tempo w życiu, skupić się na więziach międzyludzkich, odnaleźć kontakt z naturą czy aktywnie spędzać czas w gronie przyjaciół. Podczas tego spotkania uczestnicy przebywali na łonie natury w schronisku młodzieżowym i każde z państw kolejno przygotowywało tradycyjne posiłki. Uczestnicy sprzątali w kuchni, podawali posiłki i bardzo dobrze się bawili. Odbywały się żywe lekcje wychowania fizycznego: piłka na plaży, kajaki, a także geografii: wspólne podróżowanie pieszo z towarzystwem lokalnych scoutów. Polski zespół widoczny na zdjęciu przygotowywał kolację: kurczak pieczony z sałaką z buraków oraz lemoniadę. Cały projekt dał nam wiele radości i nauczył nas jak cieszyć się życiem, zwolnić dostrzec wartości w zwykłym kontakcie z drugim człowiekiem, nie patrząc na jego narodowość, religię, kulturę.