Autor: mirrr

Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe

Mięsny jeż

Portugalia słynie ze świetnego wina i przepysznych ryb. Jednak Portugalczycy mogą się pochwalić własną wersją "mięsnego jeża". Franchesinha to rodzaj tosta (ale kilkuwarstwowego), wypełnionego kilkoma gatunkami mięsa (różnego rodzaju: stek, kiełbasa, szynka) z dodatkiem frytek (jak by jeszcze było mało kalorii), żółty ser, pod którym często ląduje jajko sadzone. A do tego wszystkiego... nie, nie zasmażka - sos na bazie piwa. I to jest właśnie sekret dobrej kanapki. O ile możemy dobrać najlepsze gatunki mięsa, przygotować smaczne frytki to sos jest unikalny w każdej restauracji serwującej to danie. Jest to też najpilniej strzeżona receptura (jak Coca-Coli) przez każdego szefa kuchni.

Będą w Portugalii nasi uczniowie za każdym razem min. raz kosztują tego rarytasu. Jednym ten raz wystarcza innym... coż, wpadają w swego rodzaju nałóg. I całkowicie ich rozumiemy.

  • Autor:

    Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego

  • Program Selfie+:

    Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe

  • Tytuł projektu:

    Praktyka w Europie - atutem na Śląsku

  • Akcja:

    KA1

  • Kategoria:

    Europejskie wartości w moim projekcie