Aktualności
Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe
Mięsny jeż
Portugalia słynie ze świetnego wina i przepysznych ryb. Jednak Portugalczycy mogą się pochwalić własną wersją "mięsnego jeża". Franchesinha to rodzaj tosta (ale kilkuwarstwowego), wypełnionego kilkoma gatunkami mięsa (różnego rodzaju: stek, kiełbasa, szynka) z dodatkiem frytek (jak by jeszcze było mało kalorii), żółty ser, pod którym często ląduje jajko sadzone. A do tego wszystkiego... nie, nie zasmażka - sos na bazie piwa. I to jest właśnie sekret dobrej kanapki. O ile możemy dobrać najlepsze gatunki mięsa, przygotować smaczne frytki to sos jest unikalny w każdej restauracji serwującej to danie. Jest to też najpilniej strzeżona receptura (jak Coca-Coli) przez każdego szefa kuchni.
Będą w Portugalii nasi uczniowie za każdym razem min. raz kosztują tego rarytasu. Jednym ten raz wystarcza innym... coż, wpadają w swego rodzaju nałóg. I całkowicie ich rozumiemy.
-
Autor:
Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
-
Program Selfie+:
Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe
-
Tytuł projektu:
Praktyka w Europie - atutem na Śląsku
-
Akcja:
KA1
-
Kategoria:
Europejskie wartości w moim projekcie